Stikstof – een oplossing – door Meer Extra Grote Natuurgebieden aan te leggen

.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . versie 005 op 30-04-2023 ( versie 001 op 24-04-2023 )

.

.

.

Wij zijn ervan overtuigd dat dit de oplossing is om uit deze Stikstofcrisis – uit deze impasse – te komen.

.

.

.

.

.

.

En onze Natuur verbeteren en versterken & ons in te zetten om de staat van onze Natuur niet te laten verslechteren.

.

.

.

.

Met deze oplossing kunnen we, daar zijn wij van overtuigd, verdedigen dat we tijdelijk iets meer Stikstof zouden mogen uitstoten, om zo de Bouw van het slot te kunnen halen en de PAS-melders te kunnen legaliseren ( een vergunning kunnen geven ), omdat we met dit plan de Natuur echt zullen versterken en verbeteren, door meer Grotere Natuurgebieden aan te leggen.

.

.

. Foto: Lepelaar

.

.

.

Over de staat van onze Natuur is veel verschil van mening en van inzicht. De ene partij beweert dat 85% van de oppervlakte van onze Natuur in goede staat is en de andere partij geeft aan dat 90% van onze natuurgebieden in slechte staat is. Dit strookt niet met elkaar. Echter …… hebben wij toch de indruk dat na de vele uitspraken van rechters, de rapporten van de heer Remkes en de Stikstofwet uit 2015 ( de Programmatische aanpak stikstof ) er toch wel een serieus en oorzakelijk verband zal zijn tussen de stikstofuitstoot en de kwaliteit van onze natuur.

.

.

.

.

We zitten momenteel KLEM

We zitten “KLEM” ……… doordat we, bij de Europese Unie ( de EU ), de 162 Natura 2000 gebieden hebben laten vastleggen / doordat we veel Stikstof uitstoten per hectare grond ( relatief …. in vergelijking met andere EU landen ) / doordat de EU ons scherp houdt aan het beschermen van de Natuur ( ook de waterkwaliteit etc. ) / door de uitspraak van de Raad van State uit 2019 ( over de toepassing van de PAS ( Programma Aanpak Stikstof )) / door de Rapporten over de Stikstof-uitstoot van de Commissies Remkes.

.

.

We zitten daarmee nu aan het plafond van Stikstofuitstoot ( van NH3 en NOx, van ammoniak en stikstofoxiden ), van elementair Stikstof van 156 Miljoen kg ( cijfers CBS van 2020 ).

Voor meer informatie, zie de uitleg over Stikstof in acht grafieken:

https://nos.nl/collectie/13901/artikel/2436073-het-stikstofprobleem-is-echt-nederlands-uitgelegd-in-acht-grafieken

( bron: nos.nl van 10 juli 2022 )

.

.

.

Een passend Nieuw Verdienmodel voor de boeren is, naast dit plan en ook in combinatie met dit plan, van groot belang !

.

.

Een aantal Hints

. . . . . – ………………………… ( 822 )

. . . . . – de 12 Provincies vragen om mee te doen

. . . . . – AD

. . . . . – 900.000 of ……………

. . . . . – kosten per ……………..

. . . . . – 4,4%

.

.

.

Het benodigde budget voor deze oplossing bedraagt circa 9 a 10 Miljard euro. Deze oplossing/dit plan heeft twee doelstellingen: dat 80% van het doel gehaald moet zijn in 2034 en een tweede doelstelling te bereiken in 2039.

Wat we zeker ook vooral moeten doen naast deze oplossing:

. . . . —> is zorgen voor een aantoonbaar dalende lijn van de Stikstofuitstoot naar de toekomst toe.

Door vermindering van de uitstoot door de industrie, de mobiliteit, de veeteelt, de luchtvaart en de bouw.

.

.

.

.

De kwaliteit van de Natura 2000 gebieden op een andere manier beoordelen ?

De mogelijkheid om de kwaliteit van onze Natuur op een andere manier te meten en te beoordelen heel serieus onderzoeken. Mogelijk het systeem van de Kritische Depositie Waarde afschaffen en het systeem Aerius voor stikstofuitstoot bepaling wellicht ook afschaffen als dat mogelijk en verantwoord is. De kwaliteit van de bodem gaan meten en de Lucht in de natuurgebieden meten op Stikstof ( de concentraties van ammoniak en stikstof oxiden ). De Natura 2000 gebieden ook iedere twee jaar laten beoordelen door de Natuurbeheerders met een rapportage, bijvoorbeeld ieder jaar de helft van alle Natura 2000 gebieden laten bekijken. ( experts raadplegen en zie hiervoor ook de voorstellen van de BBB en de motie van Pieter Omtzigt over: “Motie van het lid Omtzigt over een onafhankelijk juridisch advies over de geschiktheid van de gemodelleerde stikstofdeposities van individuele bronnen voor het toekennen of intrekken van Wnb-vergunningen”.

.

.

.

Nog meer Hints:

. . . . . . Dit plan combineren met een andere doelstelling van het Ministerie van Landbouw ( dit is de AD van hierboven: “andere doelstelling” )

. . . . . . “De kwaliteit van onze Natuurgebieden met spoed en drastisch verbeteren” ( dat lijkt ons helaas niet mogelijk )

.

. . . . . . Als het linksom niet kan, dan moet het rechtsom

.

. . . . . . Wat is een ideaal natuurgebied ? . . . . Deskundigen raadplegen ! ………….. ( een deel Bos / een deel Water / een deel Zandgrond of Heide ( opmerking: een veengebied of moerasgebied is iets aparts ) een deel Bos nemen wij nu als schot voor de boeg even aan op 1/3 en een deel Water denken wij aan 1/4 ???

.

.

.

De oplossing is: …………………………………………………..

.

.

Hoe groot ? Zo groot als de Veluwe, dat is circa 90.000 hectare

.

Robuuste Natuur: de grotere Natuurgebieden zijn over het algemeen beter voor de Natuur: voor planten, bomen en dieren. ( bron: Staatsbosbeheer )

Voor meer informatie over Stikstof en een Nieuw Verdienmodel voor boeren zie ook: https://maatschappijensamenleving.nl/stikstof-perspectief-boeren/

.

.

. . . . . De oplossing is: “Eén GROOT Extra Natuurgebied”

.

31822

Foto: De Kalmthoutse Heide

.

.

.

.

Dit idee/plan is er vooral op gericht om onze Natuur te versterken, door meer grotere Natuurgebieden aan te leggen. Om met dit plan ( verhaal ) in de hand naar de Natuur, de Natuurbeheerders, de Europese Unie, de rechters en de Commissies Remkes te kunnen verdedigen, dat we nu tijdelijk iets meer Stikstof zouden mogen uitstoten om daarmee de Bouw van het slot te kunnen halen en de PAS-melders te kunnen legaliseren.

.

De uitwerking van het idee/plan:

  • Hoe groot moet het Nieuwe Natuurgebied zijn ? antwoord: circa 90.000 hectare, net zo groot als de Veluwe

  • Waarom zo groot ? antwoord: omdat dan 1/3 van het Nieuwe Natuurgebied met bomen ( Bos ) aangeplant kan worden . . . . .
    • Zie hier de combinatie met de Bossenstrategie, doelstelling 37.000 hectare extra Bos in 2030, daarvan resteert op dit moment nog 32.000 hectare als doelstelling, want Staatsbosbeheer neemt 5.000 hectare hiervan voor haar rekening ( bron: Staatsbosbeheer ))

  • Dit plan combineren we dus met de Bossenstrategie

  • Omdat één Groot Extra Natuurgebied aanleggen niet realistisch is, denken wij, zetten we het “idee” om in: voor iedere Provincie een extra Natuurgebied of per Provincie enkele extra Natuurgebieden
    • 8 Provincies die 10.000 hectare extra Natuur willen gaan aanleggen
    • 2 Provincies die 5.000 hectare extra Natuur willen gaan aanleggen
    • 2 Provincies die 3.000 hectare extra Natuur willen gaan aanleggen
      • ( dit is samen 96.000 hectare aan extra Natuurgebied )
      • de nieuwe Natuurgebieden zo groot mogelijk houden
      • of bestaande Natura 2000 gebieden vergroten en/of samenvoegen

  • Het benodigde budget voor dit plan is naar schatting tussen de 9 en de 10 Miljard euro
    • daarmee wordt verdere schade door vertraging in de Bouwsector bespaard ( is ook een belangrijk doel van dit plan )
      • de bouw van de dringend nodige betaalbare woningen
      • de bouw voor het nemen van Klimaatmaatregelen en Energietransitie
      • alle andere bouwplannen
    • en het budget dat beschikbaar is voor de Bossenstrategie kan in dit plan worden ingezet ( het deel van het budget dat beschikbaar is voor het planten van 32.000 hectare aan extra Bos/bomen die nog resteert )

  • Kosten per hectare aan te leggen nieuwe Natuur is: naar schatting circa € 100.000,- per hectare ( 80.000 + 10.000 + 10.000 )
    • ( voor het aankopen van de grond, voor het planten van de bomen, voor de aanleg en het graven van het stuk voor water )

  • Voor de te bepalen locaties voor het Nieuwe Natuurgebied:
    • vooral ook kijken naar dunbevolkte gebieden
    • naar locaties aan de grens of grenzen met andere Provincies, om zo Natuurgebieden zoveel mogelijk samen te voegen en door overleg tussen de Provincies onderling, een groter gebied te kunnen realiseren
    • wellicht dat het Ministerie van LNV hier ook sturing aan kan geven

.

  • Verder lijkt het ons belangrijk om ook te kijken naar het samenvoegen van bestaande Natura 2000 gebieden, zodat grotere Natuurgebieden ontstaan

.

  • Als dit een goed plan zou blijken te zijn, dan kunnen we ons misschien de komende 2 a 3 jaar vooral hierop gaan richten en in deze 2 a 3 jaar onderzoeken hoe we de kwaliteit van de Natuur op een andere manier gaan meten en waarborgen, wellicht de methodiek van de Kritische Depositie Waarde en de toepassing van de meetmethoden met het model Aerius heroverwegen ( experts raadplegen en kijk ook naar de ideeën van BBB hierover )

.

  • Door meer Grotere Natuurgebieden te creëren verbeteren we toch de “kwaliteit” van onze Natuur ( meer Robuuste Natuur ) !
    • door grotere “nieuwe” Natuurgebieden aan te leggen en een aantal bestaande Natura 2000 gebieden te vergroten en/of samen te voegen ( met elkaar te verbinden )

.

  • De doelstelling en het tijdspad naar ons idee:
    • 80% van het doel realiseren in de komende 10 jaar, dus in 2034
    • 95% van het doel realiseren in de komende 15 jaar, dus in 2039
      • ( geen 100%, want zie P.S. I en P.S. II ) ( en misschien is het ook verstandig om nog een tussentijds doel over 5 jaar vast te stellen )

.

.

.

P.S. I NIEMAND die nu in het nog aan te leggen gebied woont of zijn/haar bedrijf daar heeft, hoeft te verhuizen of moet hierdoor stoppen met de bedrijfsvoering

.

P.S. II Boeren of particulieren die wonen in het nieuw aan te leggen Natuurgebied kunnen hier blijven wonen. Voor bedrijven in dit gebied dienen ook specifieke plannen van aanpak gemaakt te worden. De Overheid verzoeken om deze mensen, onze medeburgers, met respect te behandelen. Indien het nodig wordt geacht of indien dat wenselijk is samen kijken naar een ander verdienmodel of een andere bedrijfsactiviteit. Dit plan is alleen mogelijk, als hieraan wordt voldaan.

.

P.S. III Misschien aanvullend nog een idee om in dit plan op te nemen: extra ( kleine ) natuurgebieden aanleggen vlakbij steden en bij dorpen ( per Gemeente ) voor gezondheid, ontspanning en recreatie, eventueel met zwemwater.

.

P.S. IV Wij hebben dit idee/plan op woensdag 26 april 2023 besproken met het Ministerie van Landbouw ( LNV )

.

P.S. V 4,4% – de 4,4% die hierboven als “Hint” genoemd is, heeft betrekking op: als alle 90.000 hectaren worden gerealiseerd door het aankopen van Landbouwgrond, dan is hiervoor circa 4,4% van de totaal beschikbare landbouwgrond voor de plan nodig ( 90.000 hectare ten opzichte van 2,058 miljoen hectare Landbouwgrond ( is 49% van 4,2 miljoen hectare ( de totale oppervlakte van ons land is circa 4,2 miljoen hectare ))) ( deze cijfers zijn gebaseerd op een combinatie van bronnen: het CBS cijfers uit 2015 en van het CBS 18-05-2022 en van Nieuwe Oogst van 18-05-2022 ( de 49% komt hier vandaan en gaat over 2020 ))

. . . . . het CBS uit 2022: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/20/toename-bebouwd-gebied-ten-koste-van-landbouw

. . . . . het CBS uit 2015: https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2020/hoe-wordt-de-nederlandse-bodem-gebruikt/

. . . . . Nieuwe Oogst: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/05/18/cbs-areaal-landbouwgrond-24-400-hectare-gedaald

.

P.S. VI Als dit plan in goede aarde valt bij de Natuurbeheerders, rechters en de EU dan kunnen we eventueel overwegen om te vragen of we 6.000 hectare aan “kleine” Natura 2000 gebieden, van de huidige 162 Natura 2000 gebieden, mogen laten vervallen ( 96.000 hectare -/- 6.000 hectare = resteert 90.000 hectare ). Met als gevolg dat boeren dicht bij zo’n Natura 2000 gebied hun bedrijf hebben, geen rekening meer hoeven te houden met de depositie ( neerslag van Stikstof ) die zij mogelijk veroorzaken op dit gebied. Wij stellen voor dat deze Natura 2000 gebieden, als ze mogen vervallen, nog wel in stand worden gehouden ( wel blijven bestaan als natuurgebied ), maar dat ze dan niet meer worden onderhouden.

.

P.S. VII Deze nieuwe natuurgebieden niet meteen laten vastleggen als nieuwe Natura 2000 gebieden als dat niet nodig is

.

.

.

.

Foto: Een Edelhert op de Veluwe

.

.

.

.

.

De oplossing staat hierboven.

.

Voor aanvullende informatie, zie ook “Stikstof – nieuw verdienmodel voor boeren”: https://maatschappijensamenleving.nl/stikstof-perspectief-boeren/

Foto: De Veluwe