Tata Steel de gezondheid van de omwonenden

01-08-2023 versie: 018 ( versie: 003 was van datum 26-09-2021 )

Datum 01-08-2023

Wij hebben onlangs een aantal gesprekken gevoerd bij Tata Steel Nederland en daar behoorlijk wat kritische vragen gesteld, mogen stellen. Wij hebben de opstelling van Tata Steel als sportief en serieus ervaren. Echter zijn wij nog niet helemaal tevreden met de antwoorden die wij op onze kritische vragen hebben gekregen. Daar gaan we nog op door. We hebben wel enkele aanbevelingen mogen doen, bijvoorbeeld voor een stevig plan om de komende 3 tot 10 jaar tot een verdere reductie van de Zeer Zorgwekkende Stoffen ( de ZZS stoffen en de PAK stoffen te komen. Ook zijn wij een voorstander voor een Aparte Maatwerkafspraak met de Overheid om de Gezondheid van de omwonenden sneller te verbeteren. Wij hopen en verwachten om daar met Tata Steel nog constructief en oplossingsgericht over mee te denken.

—————————————————————————————————————-

17-10-2022

ACTIE !!!

“Schone Lucht” voor iedereen !!!

Dus ook voor de omwonenden van Tata Steel !!!

——————————————————————————————————————–

24-04-2023

Oproep aan Tata Steel !

.

Geef NU alstublieft openheid van zaken !!!

.

Maak een aparte EXTRA MAATWERKAFSPRAAK met de Overheid om de uitstoot van schadelijke stoffen NU …….. op zeer korte termijn …….. en drastisch aan te pakken ….. en dit in de komende TWEE JAAR te realiseren !!!

.

Maak hier een TOP-Prioriteit van en trek dit alstublieft LOS van Uw pad en ambitie naar “groen staal” !!!

.

.

Met Uw ambitie om in de toekomst over te schakelen naar het produceren van “groen staal” en daarbij als brandstof van de hoogovens groene waterstof in te willen gaan zetten is natuurlijk helemaal prima. Maar dat lost het probleem van Uw uitstoot van de 178 Zeer Zorgwekkende Stoffen de komende jaren niet op ! En dat is een heel “ernstig” probleem !!!

.

( met permissie: graag geen kletspraatjes meer over “groen staal” in 2030 en grof-stof en fijnstof en lood zijn vooral slecht voor kinderen …… ja inderdaad is lood heel slecht voor kinderen, want het remt de ontwikkeling van de hersenen ! ……. maar is lood dan niet schadelijk voor volwassenen ??? …… of ook Uw opmerking over benzo(a)pyreen, dat is de meest giftige stof van de PAK stoffen ………. dat vinden wij ook misleidend want benzo(a)pyreen heeft 5 benzeenringen en is niet alleen giftig of zeer giftig, maar is vooral ook kankerverwekkend !!! En als alles goed gaat ( wat wij hopen ) met de transitie naar groen staal dan gaat U niet in 2030 overschakelen naar “groen staal” maar in 2040 als wij dat correct hebben gelezen in Uw Roadmap plan op Uw website. Want U gaat in 2030 eerst overschakelen naar “gas” als brandstof voor de hoogovens ( in plaats van de kolen die U nu gebruikt ) en dat op zich is al een mooie stap in de goede richting, maar in 2040 gaat U overschakelen naar “groene waterstof” als brandstof voor de hoogovens, dus als er in 2040 voldoende “groene waterstof” beschikbaar is dan kunt U in 2040 “groen staal” gaan produceren. En verder over de 46 PAK stoffen: hoeveel van deze 46 PAK stoffen zijn kankerverwekkend ? En hoeveel aromaten ( benzeenvarianten ) stoot U daarnaast nog uit die ook kankerverwekkend zijn ? Wordt grof-stof niet ingeademd door de mensen die in de omgeving wonen ? Is het grof stof dat in de omgeving neerkomt niet schadelijk voor de gezondheid van de omwonenden ? Zitten in het grof-stof dat in de omgeving neerkomt geen PAK stoffen en of zware metalen ? En chroom-6, beryllium en cadmium, hoeveel stoot U daar nog van uit naar de Lucht of naar de bodem of naar Uw afvalwater ? De ziektes die in de omgeving van Tata Steel vaker voorkomen dan in de rest van Nederland zijn heel lelijk en het is daarmee een heel ernstig kwestie vinden wij ! )

Het OVV Rapport – De Onderzoeksraad Voor Veiligheid

“Snoeihard rapport OVV over Tata Steel volgens de Kamer gevolg van structureel wanbeleid” ( bron: De Telegraaf van 13 april 2023 )

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1121017386/snoeihard-rapport-ovv-over-tata-steel-volgens-de-kamer-gevolg-van-structureel-wanbeleid

“OVV-rapport over schadelijke stoffen is ‘serieuze en zorgelijke boodschap” ( bron: NOS.nl van 13 april 2023 )

https://nos.nl/artikel/2471285-ovv-rapport-over-schadelijke-stoffen-is-serieuze-en-zorgelijke-boodschap

——————————————————————————————————————–

20-10-2022

Wij willen dat Tata Steel per direct stopt met het uitstoten van giftige en kankerverwekkende stoffen. Ook willen wij dat Tata Steel deugdelijke en onafhankelijke metingen laat uitvoeren direct/vlakbij de uitstootmondingen ( bronnen ) met de gemeten concentraties per stof en deze openbaar rapporteert, zodat de omwonenden daar inzage in krijgen.

Het gaat momenteel ( volgens de website van Tata Steel ) om mogelijk 178 ZZS ( Zeer Zorgwekkende Stoffen ). Wij nemen nu even aan dat alle PAK-stoffen in deze ZZS stoffen zijn opgenomen.

——————————————————————————————————————–


september 2022

De gezondheid van meer dan 100.000 omwonenden van Tata Steel staat op het spel !!!

.

.

Tata Steel stoot zware metalen uit en andere stoffen, zoals PAK’s, zwaveldioxide en fijnstof die schadelijk zijn voor “mens” en Milieu. Tata Steel stoot deze stoffen uit in de lucht. Onze overheid weet dit al jaren ….. en jaren …… en doet daar in onze ogen “veel te weinig” aan om dit aan te pakken. De handhaving en het doen van deugdelijke metingen wordt niet of nauwelijks gedaan. Het gaat daarbij om het doen van metingen aan de “bron”, dat betekent vlak boven de schoorstenen of uitlaatmondingen. Tata Steel lijkt overal mee weg te komen ……… De gezondheid van heel veel omwonenden wordt ernstig bedreigd door de deeltjes die zij ( bijna ) dagelijks inademen. De deeltjes van zware metalen of “aromatische” stoffen ( dat zijn stoffen die benzeen bevatten ……. en deze zijn, in concentraties boven een bepaalde normwaarde, kankerverwekkend ). Deze “aromaten” worden ook wel PAK’s of PAK-stoffen genoemd. Het RIVM heeft al meerdere malen vastgesteld, en de huisartsen in het gebied ook, dat bijvoorbeeld longkanker, keelkanker en aandoeningen aan de luchtwegen in dit gebied vaker voorkomen.

PAK’s zijn Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen

——————————————————————————————————————–

Wat ons betreft is het Ministerie van Volksgezondheid ( VWS ) aan zet !

Wij roepen Minister Kuipers op om in actie te komen !!! En aan te geven dat deze situatie zo niet langer geaccepteerd wordt !!!

Onze overheid dient ons, als burgers in een situatie zoals deze te beschermen tegen deze gezondheidsrisico’s !

——————————————————————————————————————–

Wat is benzopyreen ? ( of benzo(a)pyreen )

( deze stof wordt uitgestoten door Tata Steel, het is een PAK’s of PAK-stof en deze bevat 4 benzeenringen, waaraan nog een 5-de benzeenring gekoppeld is )

Benzopyreen is een polycyclische aromatische koolwaterstof met als brutoformule C20H12. De naam is afgeleid van de verbinding met 4 ringen, pyreen, waaraan nog een benzeenring gekoppeld is. De verbinding is zeer mutageen en carcinogeen. ( carcinogeen betekent kankerverwekkend )

bron: Wikipedia

link naar Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Benzo(a)pyreen

——————————————————————————————————————–

De Tata Steel Draak FrisseWind.nu

https://www.youtube.com/watch?v=ThjF61YlwbY

—————————————————————————————————————–

Artikel : “Rapport RIVM bevestigt: uitstoot kankerverwekkende stoffen komt van Tata Steel en is veel hoger dan bedrijf zelf zegt”

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/rapport-rivm-bevestigt-uitstoot-kankerverwerkende-stoffen-komt-van-tata-steel-en-is-veel-hoger-dan-bedrijf-zelf-zegt/

( bron: 1V eenVandaag van 21-01-2022 )

Artikel: RIVM: meer schadelijke stoffen in omgeving dan Tata rapporteerde

https://nos.nl/artikel/2413909-rivm-meer-schadelijke-stoffen-in-omgeving-dan-tata-rapporteerde

( bron: nos.nl van 21-02-2022 )

.

———————————————————————————————————————————————————-

. . . . . . . 13-02-2023

Artikel: “Megavervuiler Tata Steel betaalt 0 euro vennootschapsbelasting”

— – Tata Steel betaalde de afgelopen 8 jaar geen vennootschapsbelasting ( winstbelasting )

— – Tata Steel maakte in die afgelopen acht jaar een winst van circa 1,7 Miljard euro

Maar dankzij een fiscale truc, waarbij het bedrijf de rente die het betaalt over leningen voor een Engelse overname mag aftrekken van de winst, blijft er onderaan de streep welgeteld nul euro voor de overheid over.

— – https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/megavervuiler-tata-steel-betaalt-0-euro-vennootschapsbelasting

( bron: bnnvara.nl van 26-09-2020 )

———————————————————————————————————————————————————-

Is Tata Steel bereid om te investeren in het verminderen van de uitstoot van Schadelijke stoffen om zo de vervuilde Lucht in de omgeving van Tata Steel sterk te verbeteren in het belang van de gezondheid van de omwonenden ?

Als we van de Overheid een subsidie van 300 miljoen euro voor het aanpakken van de vervuilde uitstoot in de Lucht kunnen realiseren, is Tata Steel dan bereid om daar ook 300 miljoen euro bij te leggen ?

Er wonen meer dan 100.000 mensen in de nabije omgeving van Tata Steel

Steun alstublieft de Stichting Frissewind.nu met uw donatie ( voor de gezondheid van de omwonenden van Tata Steel )

Klopt het dat Tata Steel circa 260 schoorstenen met uitstoot in de Lucht op haar fabrieksterrein heeft ?

—> antwoord: Nee het zijn 213 uitstoot mondingen ( 09-10-2022 )

( bron: De Hofbar van juni 2022 )

——————————————————————————————————————–

( 09-10-2022 )

ZZS stoffen zijn Zeer Zorgwekkende Stoffen

  • Tata Steel stoot een aantal Zeer Zorgwekkende Stoffen uit ( vooral of alleen naar de lucht ) waar al jaren veel over te doen is
    • dat “kunnen” er 178 zijn ( volgens onderstaand stukje )
  • volgens de Factsheet van Tata Steel over PAK stoffen, stoten ze 46 verschillende PAK-stoffen uit
    • deze stoffen bevatten benzeenringen
    • PAK stoffen zijn Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen
    • deze 46 PAK stoffen vallen geheel of gedeeltelijk ( allemaal of niet allemaal ) onder deze bovengenoemde categorie ZZS stoffen

Verder heeft Tata Steel ( volgens onderstaand stukje ) 213 uitstootpunten ( bronnen van uitstoot/schoorstenen ) op haar terrein. En de uitstoot van alle 213 bronnen voldoen momenteel aan de normen.

—————————————————————————————————————-

Verder staat in het stukje “bovenaan”

“De Nederlandse overheid is een landelijk programma over ZZS gestart.”

Is dat zo ? Sinds wanneer is onze overheid met dit landelijke programma ZZS gestart ? antwoord: sinds 2016

Waar kunnen we meer informatie vinden over dit landelijk programma ZZS ?

——————————————————————————————————————

Onderstaand stukje uit onderstaande “link” bron: Tata Steel

Uitgebreide reductiemaatregelen 
Van de lijst van meer dan 1.655 zeer zorgwekkende stoffen van de landelijke overheid kunnen bij Tata Steel in IJmuiden 178 stoffen worden geëmitteerd. Er zijn in totaal 213 verschillende uitstootpunten op de site. 

Twee zaken zijn voor Tata Steel leidend in het voornemen om de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen verder te reduceren. In de eerste plaats prioriteit geven aan het realiseren van maatregelen die het grootst mogelijke positieve effect op de leefomgeving hebben. In de tweede plaats ervoor zorgen dat alle uitstoot voldoet aan de wettelijke normen. Van de 213 bronnen op het terrein voldeden er bij het maken van de inventarisatie van ZZS twee niet aan de wettelijke PAK-normen: een onderdeel van de Koudbandwalserij en de Hulpstoffenfabriek van de Hoogovens. De overschrijding bij de Hulpstoffenfabriek is inmiddels sinds eind januari 2021 opgelost die van de Koudbandwalserij eind februari 2022. Hierbij is voor beide bronnen een uitstoot bereikt die minimaal is. Tevens is bij het doekfilter van de Sinterfabriek (medio 2022) een forse PAK-reductie behaald. Met deze maatregelen is in totaal de PAK-uitstoot met 50% verminderd ten opzichte van 2019.

—> info van Tata Steel over ZZS stoffen en PAK stoffen

https://omgeving.tatasteel.nl/zzs.html

Update ZZS inventarisatie meting 2022: zie onderaan de pagina in de hierboven getoonde “link”

P.S. I Bij bovenstaande tekst/verklaring en de ZZS inventarisatie van 2022 zijn nogal wat kanttekeningen te maken. Die zullen wij zo spoedig mogelijk hier gaan maken.

Vragen over het “schema” met metingen van juli 2022 “Update ZZS Inventarisatie – juli 2022

  • het schema vinden wij zeer onduidelijk
  • waar is er gemeten ? dicht bij ( boven ) de bron ?
  • aantal emissies ? emissiehoeveelheden ? wat zijn de eenheden in het schema ?
    • welke concentraties zijn er gemeten ?
  • hoeveel verschillende PAK-stoffen stoot Tata Steel uit ?
  • waarom zijn er in 2020 en 2021 geen metingen gedaan van de uitstoot van deze ZZS stoffen ?
  • chroom-6 staat, beryllium, arsenicum, mangaan en zwaveldioxide staan niet in het schema
  • een vermindering van de uitstoot van 50% van de PAK stoffen ten opzichte van 2019 blijkt hier niet uit :
    • benzopyreen in 2019  cijfer 28 en in 2022 ook cijfer 28
    • PAK som stoffen in 2019  cijfer 2547 en in 2022 ook cijfer 2547

         Wij zien geen 50% vermindering van de PAK uitstoot in het schema ( de bijlage ) ?

Het aantal PAK stoffen is zover wij kunnen vinden 46. Zie onderstaande documenten ( het voorblad en bladzijde 6 )

——————————————————————————————————————–

Verder enkele artikelen en een Zembla uitzending van jaren geleden die al waarschuwden voor schadelijke uitstoot door Tata Steel ofwel voorheen Corus, om aan te geven hoe lang we al weten, op de hoogte zijn of konden zijn, van de uitstoot van schadelijke stoffen door deze staalfabriek.

Zembla van 08-05-2008 “Het gif van Corus”

https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/het-gif-van-corus

Drie maal te veel dioxine-uitstoot Tata, op 7 juni 2011

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20180921_29484444?utm_source=google&utm_medium=organic

Rijkswaterstaat gaf Tata Steel ruimere normen bij lozen giftige stoffen, van 7 december 2019 ( de Volkskrant )

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rijkswaterstaat-gaf-tata-steel-ruimere-normen-bij-lozen-giftige-stoffen~b3ea2fac/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

‘Ongewone voorvallen’ bij Tata Steel veroorzaken extra uitstoot, van 18 februari 2022

In totaal gaat het in de periode van eind 2014 tot en met januari van dit jaar om 10.231 zogeheten “ongewone voorvallen”.

https://www.trouw.nl/binnenland/ongewone-voorvallen-bij-tata-steel-veroorzaken-extra-uitstoot~b01a9b39/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

En recent: Tata Steel schatte eigen uitstoot veel te laag in, maar is ‘blij met de duidelijkheid’ van 13 juli 2022

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/306213/tata-steel-schatte-eigen-uitstoot-veel-te-laag-in-maar-is-blij-met-de-duidelijkheid

——————————————————————————————————————–

En verder nog meer informatie

  • de gezondheidsrisico’s voor de omwonenden van Tata Steel is een zeer urgent probleem
    • voor verbetering van de gezondheidssituatie van de omwonenden zijn op zeer korte termijn stevige maatregelen nodig
    • we kunnen hier niet mee wachten tot 2030 !
    • het Ministerie van Volksgezondheid is aan zet !
      • dit Ministerie zou de leiding moeten nemen om maatregelen af te dwingen in het Kabinet !

  • de gezondheidsrisico’s zijn:
    • door de uitstoot van schadelijke stoffen bestaat er voor de omwonenden een verhoogde kans op: hartklachten, diabetes, longkanker, schade aan de gezondheid en ontwikkeling ( van de hersenen ) van jonge kinderen
    • ( bronnen: GGD rapporten, RIVM rapporten, signalen van huisartsen in de omgeving en media en journalistiek, Wikipedia ( over lood, schade aan hersenontwikkeling van jonge kinderen ( lager IQ)), nos.nl van 14-04-2021, nos.nl van 31-03-2021 )
    • hinder voor de omwonenden: stankoverlast ( geur ), prikkende ogen, hoofdpijn, misselijkheid, ademhalingsmoeilijkheden ( benauwdheid ), jeuk, hinder door inademing van fijnstof en grafietregens ( bronnen: nos.nl van 14-04-2021 en nos.nl van 31-03-2021 )

——————————————————————————————————————

Schadelijke stoffen die Tata Steel uitstoot ( 57 stuks )

  • Benzopyreen
    • is een PAK’s stof ( Polycyclische Aromatische Koolwaterstof )
  • PAK’s
    • 45 andere PAK’s stoffen ( Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen )
  • Chroom-6
    • wordt hier als aparte stof genoemd, omdat deze vorm van Chroom zeer veel schadelijker is dan de andere vormen van Chroom
  • Beryllium
  • Kwik
  • Lood
  • Arsenicum
  • Cadmium
  • Nikkel
  • Vanadium
  • Zwaveldioxide
  • Mangaan
  • Chroom ( Chroom-0 en Chroom-3 )

Vragen:

  1. Wat zijn de actuele waardes van de uitstoot van deze stoffen, in concentraties en in kilogrammen per jaar ?
  2. Wat zijn de normen voor uitstoot van deze stoffen in Nederland en in de EU ?
  3. Wat zijn de waardes/normen/concentraties die zijn toegestaan volgens de vergunningen van Tata Steel ?

Chroom-6

Chroom-6, onlangs is Chroom-6 aangetroffen in het grondwater op het terrein van Tata Steel. De omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft dit geconstateerd. De waarde/concentratie die is gemeten was hoger dan de norm toelaat. De meting is gedaan op 5 meter diepte. De GGD Kennemerland geeft aan dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is. Op het terrein van Tata Steel wordt geen drinkwater gewonnen. Hoewel er volgens de GGD geen gezondheidsrisico is, moet Tata Steel wel nader onderzoek doen. De omgevingsdienst gaat toezicht houden op dat onderzoek. ( zie artikel op NOS.nl van 12 juli 2022 )

  • Vragen:
    • 1. Welke waarde/concentratie is gemeten ?
    • 2. Wat is de normwaarde voor Chroom-6 in de bodem/in het grondwater die wel aanwezig mag zijn ?
    • 3. Hoe is de GGD Kennemerland tot de conclusie gekomen dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is ? welke afwegingen zijn er gemaakt ? Hoezo heeft het wel of geen drinkwater winnen op de plaats van de bevinding invloed op de hoogte van de normwaarde die is toegestaan ?
    • 4. Welke waarde, in deze situatie is dan nog wel toegestaan ? Ofwel is er een aparte normwaarde voor een gebied waar wel drinkwater wordt gewonnen en een andere normwaarde voor een gebied waar geen drinkwater wordt gewonnen ?
      • hoeveel verschillende “normwaardes” zijn er voor Chroom-6 vastgesteld en welke situatie en omstandigheden horen daarbij ?
    • 5. Of is er één normwaarde die is vastgesteld op schadelijkheid voor Mens en Milieu ?
    • 6. Hoe werkt dit ?
    • 7. Waarom gaat de omgevingsdienst, naar aanleiding van dit voorval, niet meer en intensiever zelf controles en bodemonderzoek doen bij Tata Steel, in plaats van nu het aanvullend onderzoek aan Tata Steel over te laten ?
    • 8. Wanneer moet Tata Steel aanvullend onderzoek doen naar hun grondwater op hun terrein en op welke plaats(en) en/of locatie(s) moeten ze dat gaan doen ?

——————————————————————————————————————-

Het aantal omwonenden en meer over de uitstoot van schadelijke stoffen

  • wij hebben niet als doel om Tata Steel te sluiten of weg te jagen, maar komen wel dringend op voor de gezondheid van de omwonenden en de hinder door stankoverlast
  • het aantal werknemers bij Tata Steel IJmuiden is ruim 9.000 ( bron: website Tata Steel )
  • het aantal omwonenden van Tata Steel dat last/overlast/klachten van de uitstoot is meer dan 100.000
    • meer dan 100.000 omwonenden ( dit is een voorzichtige schatting )
    • Wijk aan Zee ( 2175 inwoners ), Beverwijk ( 27.450 = 2/3 x 41.176 inwoners), Velsen-Noord ( 5270 inwoners ), Velsen-Zuid en Driehuis ( 4990 inwoners ), IJmuiden ( 21.456 = 2/3 x 32.185 inwoners ) en Heemskerk ( 39.000 inwoners )
    • ook hebben omwonenden in een aantal andere omliggende Gemeenten soms of regelmatig last/overlast/klachten van de uitstoot door Tata Steel, zoals bijvoorbeeld in: Santpoort, Castricum en Bakkum ( bron: allecijfers.nl )

  • de demissionair Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 7 september 2021 gezegd: “Geen toekomst voor Tata Steel als staalbedrijf niet schoner wordt”.
    • de demissionair Staatssecretaris geeft toe: “Toezicht op Tata Steel is niet effectief geweest” op 7 mei 2021
    • Staatssecretaris van Weyenberg vindt dat er geen toekomst voor Tata Steel in IJmuiden is als het bedrijf zo vuil blijft als nu. “Zoals het nu gaat, kan het niet langer” ( bron: nos.nl op 3 september 2021 )
    • hieruit kunnen we concluderen: “Dat Tata Steel op korte termijn maatregelen moet nemen om de uitstoot van schadelijke stoffen en hinder voor de omwonenden drastisch moet verminderen” ( bron: nhnieuws.nl van 7 september 2021 )
  • omschakelen naar een “groene fabriek” en “groen staal” met als energiebron eerst aardgas en vervolgens waterstof gaat waarschijnlijk nog tot 2030 duren ( bron: rtlnieuws “Tata Steel kiest voor waterstof, kolen uitgefaseerd” van datum 15 september 2021 )
    • wie komt er op voor de gezondheid van de omwonenden in de periode van nu – tot op zijn vroegst 2030 ?
      • onze overheid ( lees “onze Regering”) ?
  • gezondheidsrisico’s van de omwonenden van Tata Steel zijn groot/significant, door giftige en/of kankerverwekkende stoffen, stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid van de omwonenden. Onderstaande stoffen zijn aangetroffen in de uitstoot van Tata Steel:
    • in de vergunning van Tata Steel zijn voor de acht Zeer Zorgwekkende Stoffen ( ZZS ) op dit moment uitstootmarges opgenomen die hoger zijn dan volgens de EU-regelgeving is toegestaan. Die grenzen trekt de provincie nu gelijk. Het gaat om de stoffen: beryllium, chroom, kwik, lood, arseen, cadmium, nikkel en benzo(a)pyreen ( bron: nhnieuws.nl van 13 oktober 2021 )
    • arsenicum
      • arseen of arscenicum ( As )de gezondheidsrisico’s van arsenicum zijn: arscenicum is extreem giftig arseen en veel arseenverbindingen zoals arseen(III) oxide ( rattengif ) zijn extreem giftig ( bron: Wikipedia )
    • beryllium
      • berylliumverbindingen zijn zeer giftige toepassingen van beryllium in fluorescentiebuizen is nu verboden omdat personeel dat aan berylliumstof werd blootgesteld longaandoeningen en kanker kreeg blootstelling aan de opgeloste vorm of fijn-verdeeld-stof moet strikt vermeden worden in opgeloste vorm Be2+ is het ion bijzonder klein en is daardoor in staat om vrijwel alle biologische barrières te doorbreken ( bron: Wikipedia )
    • cadmium
      • de gezondheidsrisico’s van cadmium zijn:
        • cadmium is uiterst giftig en er bestaat een sterk vermoeden dat cadmium kankerverwekkend is
        cadmium slaat zich op in ons lichaam en stapelt zich op
        • dus verlaat het lichaam niet of nauwelijks
        geïnhaleerde cadmiumdampen kunnen grote schade aanrichten met fatale gevolgen in de nieren en luchtwegenzelfs in zeer lage concentraties zijn metallisch cadmium en cadmiumverbindingen uiterst giftig doordat ze accumuleren ( worden opgeslagen ( optellen )) in organismen ( dus ook in de mens ) en ecosystemen van veel cadmiumverbindingen is bekend of wordt anders sterk vermoed dat ze kankerverwekkend zijn ( bron: Wikipedia )
    • kwik
      • de gezondheidsrisico’s van kwik: kwik is giftig, is een vloeibaar metaal ( Hg ). Kwik kan ernstige schade aanrichten in de hersenen en het zenuwstelsel, de lever en de nieren ( bronnen Wikipedia en nos.nl van 31-03-2021 ). Hoeveel kg stoot Tata Steel per jaar uit ?
      • Tata Steel zou kwik hebben geloosd in het rioolwater bij Velsen
        • Tata Steel gaf aan dat: “Bovendien zou het water waar het kwik in terecht is gekomen eerst nog door de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaan. De te hoge concentratie komt volgens Tata Steel dus niet in het oppervlaktewater terecht” ( bronnen Wikipedia en nos.nl van 31-03-2021 )
    • lood
      • gezondheidsrisico van lood: lood is giftigloodvergiftiging is een ziekte die veroorzaakt wordt door een te hoog gehalte aan lood in het lichaam. Loodvergiftiging kan onder andere onherstelbare schade toebrengen aan het zenuwstelsel, de bloedsomloop aantasten en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen teweegbrengen. Wereldwijd heeft één op de drie kinderen loodvergiftiging (2020) ( bron: Wikipedia )lood kan lang in ons lichaam aanwezig blijven, lood slaat zich op in onze bottenlood is vooral een risico voor jonge kinderen. Als ongeboren kinderen en jonge kinderen het binnenkrijgen, heeft dat gevolgen voor hun hersenen. Die ontwikkelen zich dan minder goed
        • het RIVM schreef in haar rapportage van 2 september 2021 : De stofregens die neerdalen in de omgeving van staalbedrijf Tata Steel in het Noord-Hollandse IJmuiden kunnen een ‘ongewenst effect’ hebben op de gezondheid van kinderen ( bron: rtlnieuws.nl van 2 september 2021 )
      • uitstoot van lood door Tata Steel:
        • in 2020 was de uitstoot van lood 1061 kg. Volgens de vergunning van Tata Steel mag zij 28.000 kg lood per jaar uitstoten. In 2010 was de uitstoot van lood nog circa 28.000 kg ( dit is een schatting ) (( schatting ) zie de grafiek in de factsheet ). De maatregelen die door Tata Steel zijn genomen om de uitstoot van lood sterk te verminderen zijn: Er zijn tussen 2003 en 2017 diverse aanpassingen geweest in de processen die voor een sterke daling van de uitstoot van lood hebben gezorgd. Zo zijn in 2011 en 2013 twee doekfilterinstallaties geplaatst bij de Sinterfabriek. Door deze installaties is de emissie van lood en fijn stof van de Sinterfabriek drastisch verminderd: ten opzichte van 2010 is een reductie van de uitstoot van lood met 99% en de fijnstof uitstoot met 93% gerealiseerd. verder geeft Tata Steel in de Factsheet aan: “De looduitstoot via de schoorstenen wordt periodiek via emissiemetingen vastgesteld. De resultaten van deze metingen worden per meting gerapporteerd aan de overheid en over deze emissies wordt jaarlijks gerapporteerd via het elektronisch milieujaarverslag. De meetresultaten laten zien dat de emissies ver onder de grenswaarden blijven.” ( bronnen: Factsheet lood emissie Tata Steel, ( https://omgeving.tatasteel.nl/assets/user/Factsheets/Factsheet_Lood.pdf) en ggdleefomgeving.nl )
    • chroom ( chroom-6 )
      • de meest voorkomende vormen van chroom zijn chroom-0, chroom-3 en chroom-6
        • chroom-0 en chroom-3 zijn onschadelijk voor de gezondheid
        met name chroom-6 is gevaarlijk voor de volksgezondheid en is kankerverwekkend bij langdurige blootstelling aan deze stof daarnaast is chroom-6 toxisch voor de vruchtbaarheid en voortplantingblootstelling aan Chroom-6 kan via inademing, via de mond, door de huid en via de ogen chroom-6-verbindingen komen met name vrij bij het verchromen van rollen staal voor de verpakkingsindustrie, in de processen van Tata Steelde uitstoot van chroom-6 was 7,8 kg/jaar in 2018 er zijn vier meetstations op het terrein van Tata Steel die jaarlijks onderzoek doen naar de luchtkwaliteit in de omgeving, de meetstations zijn: IJmuiden, Wijk aan Zee, Beverwijk en meetstation De Rijp op basis van de gegevens in de Factsheet van chroomemissie van Tata Steel kan gesteld worden dat Tata Steel in 2016 voor 12,3 % bijdroeg aan de totale chroomemissie van Nederland ( bronnen: Factsheet Chroomemissie Tata Steel, zonder datum en chroom-6.com en RIVM.nl/chroom-6 )
    • mangaan
      • is een neurotoxisch essentieel sporenelement. Dit betekent dat mensen het nodig hebben, maar dat het bij te hoge concentratie in het menselijk lichaam giftig is

  • vanadium
    • vanadiumverbindingen zijn in het algemeen zeer giftig ( bron: Wikipedia )
    • vanadium veroorzaakt de remming van bepaalde enzymen, dat bepaalde neurologische effecten heeft. Daarnaast kan vanadium ook ademhalingsproblemen, verlammingen en en negatieve effecten op lever en nieren veroorzaken
    • het RIVM schrijft in haar rapport “Inschatting gezondheidsrisico’s grafietregen” in 2019:
      • voor de metalen lood, mangaan en vanadium is de geschatte blootstelling voor jonge kinderen zodanig dat dit ongewenst is voor de gezondheid. Omdat Nederlanders in hun dagelijks leven al worden blootgesteld aan zware metalen is het wenselijk om extra blootstelling zoveel mogelijk te beperken.

  • fijnstof
    • lood hecht zich gemakkelijk aan fijnstof
    • zie ook de Factsheet Tata Steel: “Factsheet converterslak”

  • grafietregen

  • PAK’s ( Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen )
    • in de scheikunde betekent aromatisch dat het gaat om een organische verbinding die voldoet aan de regel van Hückel. Een belangrijk kenmerk van aromatische verbindingen is het feit dat alle atomen in één plat vlak liggen.
    • de eenvoudigste aromatische verbinding is benzeen. Ook Nafteleen, antraceen, fenantreen en pyreen zijn aromaten
    • benzeen is een kankerverwekkende stof ( bronnen: RIVM rapport van 2 september 2021, Wikipedia, ZEMBLA 2008, RTL Nieuws van 5 februari 2021 en van 15 september 2021 )

  • zwaveldioxide ( SO2 )
    • komt vrij bij de verbranding van kolen ( of verbranding van olie ( zwavelhoudende fossiele brandstoffen ))
    • gezondheidsrisico’s:
      • zwaveldioxide veroorzaakt lokaal problemen na uitstoot, onder andere: ademhalingsmoeilijkheden, oogirritatie, longproblemen en zelfs overlijden van mensen. Bij concentraties vanaf 3 ppm ( parts per million ) kan iemand al na 30 seconden overlijden. zwaveldioxide kan ook de gewasgroei verminderen. Gewasschade kan zich vaak wel tot meer dan 80 km van de bron voordoen. De verspreiding is daarbij erg afhankelijk van de wind en van de hoogte van de bron. Zwaveldioxide kan zure regen veroorzaken.

( bron: Lenntech.nl )

  • opslag oxykalkslik (HOKS)
    • op het zuidwestelijke terreindeel van Tata Steel ligt oxykalkslik (HOKS) opgeslagen. De hoeveelheid bedraagt circa 1.200.000 ton. De opslag is ontstaan in de jaren 1975-1985
    • lood, chroom en arseen worden hierin benoemd, dat deze in de grond/het grondwater zijn aangetroffen ( geen jaartallen van het onderzoek ) ( zie ook de Factsheet Tata Steel “Historische Oxykalkslikopslag” datum ontbreekt ( waarschijnlijk 2019 ))
  • CO2 uitstoot Tata Steel
    • is 12,5 megaton ( miljoen ton ) per jaar ( bron: rtlnieuws van 9 september 2021 )
    • is 5,7 megaton ( miljoen ton ) per jaar ( bron: rtlnieuws van 11 augustus 2021 )
      • het verschil is nogal verwarrend groot, maar ….
      • als Tata Steel de uitstoot van Vattenfall meerekent dan komt de totale uitstoot op 12,5 megaton
        • “De restgassen van Tata worden gebruikt door Vattenfall om warmte en elektriciteit van te maken.” ( bron: nos.nl van datum 10 augustus 2021 )
    • lijstje van de 10 grootste CO2 vervuilers van ons land:

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5247243/grootste-vervuilers-nederland-co2-uitstoo-ipcc-shell-tata

( artikel : Dit zijn de grootste CO2-uitstoters van Nederland van 11 augustus 2021 )

  • Elektriciteitsverbruik Tata Steel
    • om de twee hoogovens in de toekomst op waterstof te kunnen inzetten is: 5 – 6 Gigawatt ( = 5000 – 6000 Megawatt ) per jaar nodig
    • om een idee te geven: de kernreactor in Borssele produceert 485 Megawatt per jaar
    • als later ook de andere hoogoven wordt vervangen door een installatie die draait op waterstof, dan is er in totaal 5 tot 6  gigawatt aan duurzame energie nodig, aldus Volz. Dat is heel veel. Ter vergelijking: het grootste Nederlandse windmolenpark op zee dat nu af is, Borssele 1&2, is goed voor 752 megawatt, ( zo’n 0,75 gigawatt ) aan elektrische stroom. ( bron: rtlnieuws van 15 september 2021 )

  • Subsidie overheid: voor het nemen van gezondheidsmaatregelen tegen bovengenoemde uitstoot zijn op korte termijn en dringend maatregelen nodig
    • Tata Steel dringend verzoeken om maatregelen te bedenken ter vermindering van de uitstoot van deze ( en andere ) schadelijke stoffen voor de omwonenden
      • met hulp van deskundigen en het RIVM en/of Urgenda en/of Milieudefensie
      • misschien extra filters ( bijvoorbeeld met actieve koolstof, die regelmatig verwisseld kunnen worden ) monteren op de schoorstenen en op andere uitstootmondingen
      • of extra luchtwasinstallaties installeren
    • subsidie voor investering om de uitstoot van deze schadelijke stoffen sterk te verminderen
      • wij stellen voor: om bijvoorbeeld de helft van het investeringsbedrag bij te dragen ( met een maximum van 300 miljoen euro subsidie van de Staat, bij een investeringsbedrag van Tata Steel van tenminste 600 miljoen euro )
  • diverse GGD rapporten en onderzoeken naar de uitstoot door Tata Steel zijn in de afgelopen jaren gepasseerd
    • welke acties hebben de Provincie en de Staat ondernomen om de omwonenden beter te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s van de uitstoot ?
  • zover wij weten zijn er nog nooit metingen gedaan aan de bron, metingen van de concentraties van schadelijke stoffen bij de uitstootmondingen ( schoorstenen )
    • als er wel metingen aan de bron zijn gedaan in de afgelopen 20 jaar dan zijn deze niet openbaar gemaakt
    • hoe zit het met de handhaving van de vergunningen door onze Overheid ?

  • zie eventueel ook een TV-uitzending van ZEMBLA van 2008 over destijds “Corus” ( de rechtsvoorganger van het huidige Tata Steel ) “Het gif van Corus” van 8 mei 2008

  • het bedrijfsterrein van Tata Steel is ongeveer even groot als de stad Bussum ( bron: website Tata Steel )

  • luchtvervuiling is veelal schadelijker dan we tot voor kort dachten
    • WHO ( World Health Organisation ) wereldgezondheids-advies van datum 22 september 2021

Stichting Frisse Wind.nu

  • zie ook Stichting Frisse Wind voor de gezondheid van de omwonenden van Tata Steel
    • www.FrisseWind.nu ( en U kunt desgewenst een donatie geven aan de Stichting Frisse Wind om de rechtszaak te bekostigen )
    • advocaat Mevr. Ficq zal aangifte doen op basis van het Wetboek van strafrecht artikel 173a: “Hij die opzettelijk en wederrechtelijk een stof op of in de bodem, in de lucht of in het oppervlaktewater brengt, wordt gestraft: ”
    • er zijn meerdere Stichtingen in de omgeving van Tata Steel die opkomen voor de belangen/gezondheid van de omwonenden, zoals: Stichting IJmondig, FrisseWind.nu en Schapenduinen

  • Oproep :
    • aan de Tweede Kamer: om opnieuw een Kamerdebat over deze kwestie aan te vragen met het Kabinet, voor hulp ( subsidie ) aan Tata Steel voor maatregelen gezondheid van de omwonenden, met urgentie !
    • aan het Kabinet: om aan de omwonenden aan te geven dat zij op korte termijn actie zullen ondernemen ( met een datum ) om de gezondheidsrisico’s voor de omwonenden op korte termijn sterk te zullen verbeteren en hiervoor metingen zullen gaan uitvoeren. Het gaat dan om de gezondheidsrisico’s voor de omwonenden tussen nu en totdat de nieuwe “Groene” staalfabriek ( in op zijn vroegst in 2030 ) gereed is. Ook samen met Tata Steel en deskundigen een plan van aanpak te gaan maken om een sterke verbetering van de gezondheidsrisico’s voor de omwonenden te realiseren op korte termijn. Met subsidie van de overheid: zie hierboven

  • Vragen:
    • wanneer horen de omwonenden van Tata Steel welke maatregelen Tata Steel zal gaan nemen, om de gezondheidsrisico’s op zeer korte termijn ingrijpend te zullen gaan verbeteren ? En wanneer er gestart gaat worden met de uitvoering van deze maatregelen ?
      • Te vernemen van de demissionair Minister President, de heer Rutte en/of van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ( Ministerie van VWS ), de heer De Jonge en de Directeur van Tata Steel ( de CEO ) de heer Adam
    • zal de nieuwe “Groene” staalfabriek de twee bestaande hoogovens vervangen ?
    • hoe staat het met de plannen voor het bouwen van de nieuwe “Groene” staalfabriek ?
    • wanneer gaan de hoogovens ( heel Tata Steel ) overstappen op gas ?
      • dus wanneer wordt er precies gestopt met het verbranden/de inzet van kolen ?
    • wanneer gaat Tata Steel overstappen op duurzame energie en/of waterstof als energiebron ?

.

24-04-2023

Volgens ons zijn er drie valide redenen om Tata Steel te behouden in Nederland, mits ze ervoor zorgen dat de Lucht voor de omwonenden binnen twee jaar Schoon wordt ( dit is onze mening )

. . . . . de werkgelegenheid van de circa 9.500 werknemers en de werknemers van toeleveranciers in de regio

. . . . . strategisch: dat we in ons land zelf staal produceren en daardoor niet afhankelijk zijn van staal van andere landen

. . . . . dat als we Tata Steel uit Nederland weg zouden sturen of laten gaan, de productie in de meeste andere landen dan waarschijnlijk nog meer vervuiling zou opleveren

P.S. I de reden van het economische belang om Tata Steel in Nederland te hebben vinden wij niet sterk en discutabel, omdat Tata Steel al jaren geen ( of heel weinig ) winstbelasting betaald